Jag börjar med Stevia sötningsmedel på grund av att så många människor har dålig erfarenhet av det naturliga sötningsmedlet Stevia. Det har bismak, smakar illa alternativt smakar lakrits. Hur mycekt man än sötar blir det inte sött.
Detta beror på en enda sak – dålig kvalitet. När företagten köper Stevia så kostar det som rent pulver mellan några hundra kronor och flera tusen kronor. Det har limiterad löslighet i vatten.
Endast ett fåtal växtvarianter smakar bra – men kostar i så fall tusentals kronor per kg. Ofta är minimibeställningen så stor att små bolag inte har råd. Bara ett fåtal leverantörer – mindre än en handfull – ligger i spetsen och har växtvarianter vilka ger en smaklig sötman. De flesta Steviasäljare vet inte ens vilka dessa bolag är.
Resultatet av det här är att 98% av alla stevia som säljas är den billiga Stevian av låg kvalitet.
Den som vill smaka en premium kvalité Stevia kan köpa Stevia sötningsmedel på denna länk.
Stevia sötmedel är bra för alla målgrupper som vill avstyra kolhydrater/kolhydrater/blodsockerpåverkan eftersom det varken innehåller kolhydrater alternativt några som helst kalorier.
Stevia sötmedel är ett mycket bra val för den som inte vill ge upp godis men gärna slipper alla de dåliga påföljderna som socker för med sig. Att ämna hålla sej ifrån strösocker är standard och anländer ur fler än en motiv.
Sockersjuka är en åkomma som i själva verket består av många annorlunda varianter, men främst av två annorlunda typer som enkelt nog heter art 1 och art 2 sockersjuka. Det latinska namnet för sockersjuka är sockersjuka mellitus som betyder något i stil med «det som går genom med smak av honung». Tidigare kallade man sockersjuka för sockersjuka, ett begrepp som somliga ännu använder sej av även man hör ordet allt mer sällan, men rent medicinskt är det fel uttryck.
Vad som händer i kroppen när man har sockersjuka har att göra med insulinet. Insulinet är det som gör att kroppen tillgodogör sej kraft med vettig fördelning samt lider man av typ 1 diabetes så producerar kroppen inte egentligen med eget insulin. Man känner sig då less, törstig samt börjar lukta aceton. Man går oxå kvickt minska i vikt. Typ 1 diabetes är ett dödlig läge om det inte behandlas. Det är också kroniskt så har man en gång blivit typ 1 sockersjuka så är man det för resten av livet och får ta insulinsprutor 4 gånger om dagen.
Art 2 sockersjuka är en mildare form och drabbar mestadels äldre, överviktiga personer, samt är man rökare föreligger en större risk att drabbas. Då är det vanligtvis inte insulinbrist som är problemet, men andra former av insulinkänslighet. Detta brukar man kunna få rätt på med hjälp av en kontrollerad diet, viktnedgång och kanhända botemedel.
Är man insulinkänslig så bör man vara försiktig med strösocker då en insulinkänslig kropp inte hanterar det som en vanlig kropp gör. Det betyder såklart inte att man vill avbryta inta godis samt idag finns det alternativ allmän. Stevia sötmedel påverkar inte blodsockret över huvud taget, det är ett naturligt sötmedel som växer i Sydamerika samt i Japan består det 40 % av försäljningen av sötningsmedel. Stevia är mycket sött – ungefär 300 gånger sötare än strösocker, så bara mycket en aning behövs.
Andra anledningar till att man vill dra dra ned på sockerintaget kan ha med hälsan att göra, man antagligen vill gå dra ner i kilon, eller ta bättre hand som sina tänder. Samtliga känner till ju vilken bristfällig effekt socker har på våra tänder. För vår form gör socker heller inga direkta under och det blir allt vanligare att man utesluter inte bara strösocker ur sin diet, utan alla kolhydrater. Kroppen håller då in i ett befogenhet som heter ketos samt börjar bilda ketoner som tar över insulinets arbete. Istället för kolhydrater som blir till blodsocker så blir det lagrade fettet kroppens primära bränsle. Viktnedgången blir på så fason enormt verkningsfull, men det innefattar att man får i sig tillräckligt med fett samt äggviteämne för att idas med en kolhydratfri kost.
—
LCHF sötningsmedel är räddaren i nöden när sötsuget slår till
LCHF sötmedel är sötningsmedel utan kolhydrater – eller med enormt lite kolhydrater. LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat, alternativt kolhydratreducerad diet på svenska. Det är en poppis förfarande för att gå dra ner i kilon och har för många blivit en livsstilsdiet eftersom de menar att de positiva hälsoeffekterna är så många.
När man går på en LCHF diet så skall man avstyra kolhydrater, helst helt vilket är besvärligt, men man får absolut högst erövra 40 gram kolhydrater per dag. Å andra sidan får man i regel förtära fritt av proteiner samt fett för att dämpa aptit samt mätta kroppens energibehov.
Kolhydrater finns i mycket, bröd, pasta, ris, frukt, flera grönsaker och rotfrukter, sötsaker m. m. Allt som kan omvandlas till kolhydrater i kroppen är tabu. Det man får förtära är rent fett som i smör, grädde och fläsk, därtill protein som man främst finner i kött och ägg. Det kan kännas motsägande att äta bacon till frukost när man vill gå dra ner i vikt, men följer man LCHF så är det fritt fram för det.