En angelägen ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

brygga

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks pågå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noggrann med renligheten, att hålla stabil temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt jämvikt genom att endast ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och består endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt lite annorlunda synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del menar att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det faktiskt inte spelar någon roll.

Något man tvingas komma ihåg är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man faktiskt har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och ersätta med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som icke gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod även kommer att manipulera resultatet. Om du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl återigen. Ifall du mixtrar lite efter känsla så kan det bli svårare att repetera samma lyckade konstellation igen.