Saltet erbjuder många fina egenskaper samt effekter. En mycket bra funtion är dess avfuktande effekt som bland annat används i förråd och i båtar när de vinterförvaras. När man använder saltet som en torrboll och gör den själv fyller man bara på en tom boll med kalciumklorid eller enbart en hink som man fyller med salt och ett durkslag.

kalcium

Prova att tillverka en egen torrboll och du äger en effektiv avfuktning med kalciumklorid.

Du måste använda eller köpa rätt salt om du vill få en effektiv avfuktning i båten eller din källare. En vanlig missuppfattning är att vanligt vägsalt kommer fungera bra, men det fungerar inte bra. Skaffar man natriumklorid som är ett vanligt vägsalt så får man inte en bra torrboll!

Kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid är vad som behövs för en effektiv avfuktning. Det gäller att hitta ett bra pris på saltet eftersom du kommer behöva en rätt så stor förpackning. När det är sådana här mängder av saltet som behövs kan det vara svårt att hitta i din lokala butik.

Om du ska göra en hemmagjord torrboll ta ett tygstycke stort nog för 10 kilo salt, gör en boll av det och knyt ihop innan du hänger upp den. Det kan börja droppa från bollen, så placera gärna en hink under. Du kan annars prova att lägga ett durkslag i en hink och sedan fylla saltet i durkslaget.

Eventuellt måste du göra flera torrbollar för att få till stånd en effektiv avfuktning. Visst får du en effektivare och snabbare torkeffekt men tänk först över vad utrymmena används till och hur de ser ut.

Du kan även använda sig av kalciumklorid som smaksättare

Men när kalciumklorid används som smaksättare måste det vara salt av livsmedelskvalitet.

Se då till att saltet har beteckningen e509. Det här är ett salt som är ett av de saltaste salt som finns och som kan användas för lite olika ändamål. Du kände förmodligen inte till att det används vid öltillverkning.

Med saltet så får man en smak som upplevs som saltare samtidigt som kalciumet påverkar balansen så att man får en stabilare smakupplevelse. Bryggerier använder därför saltet men även hemmabryggaren kan dra nytta av dessa effekter.

Både när man vill använda kalciumklorid saltet att göra torrbollar eller använda det med livsmedel är det en bra idé att köpa det på nätet online. På nätet så ska man få bra priser och god kvalitet.

Online på nätet kan du hitta saltet med livsmedelskvalitet hos hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se och mer sällan på Tradera.