Många har mossa på takpannor utan att veta om det. Taket är en mycket viktig del av huset och man kan ju tänka sig att mossa på tak inte borde göra någon större skillnad. Takpannor gillar inte mossa.

Mossa och tak är två saker som inte hör ihop om du vill undvika problem som kan påverka din familjs hälsa på ett negativt sätt. I mossa växer sporer.

Därför måste mossan bort. Det finns många firmor som sysslar med ta bort mossa på tak och vet vad dom gör. Det viktigaste är att detta blir gjort innan det uppstår skador på ditt tak.

Vissa kan ta bort mossa på tak själv!

Det kan löna sig att anlita någon också. Gillar du inte höjder så kan det vara ett måste att köpa in hjälp.

Många använder Bensaltensid för att plocka bort mossan från taket. Det är vanligt med mossa på tak.

Använd exempelvis Bensaltensid. Prova sådant som ryggspruta. Kanske kan du hyra rätt produkter.

rengöra

Att ta bort mossa på tak behöver inte vara svårt. Förutom ett bra medel och en ejektor eller högtrycksspruta (högtryckstvätt) med kempåläggningsläge behöver du antagligen en stadig stege eller hantverkarställning och så skyddsutrustning för dig själv. Bra skor och något som skyddar händer och ansikte när du jobbar med att få bort mossa på tak är bra att ha. Använd alltid munskydd för medlet irriterar halsen.

Det ska ställas i relation till kostnaden som det är att anlita någon annan. Gillar du att pyssla så kan du ge dig på det själv.

Rensa då och då

Nu vet du att mossa på takpannor kan ställa till ordentliga problem. Det går fort när det väl sätter igång. Det här får vi leva med då vi bor i hus men det betyder inte att du måste acceptera en grön massa över hela ditt tak.

Håll koll på tillväxten av ny mossa. Minst en gång per år gäller.

Vissa gör det flera gånger än så. mossa på tak Rengöringsmedel går bra.

Om du har använt Bensaltensid tidigare så vet du vad det handlar om. Medlen är mycket effektiva och mossan håller sig borta ett bra tag efteråt.

När du ändå håller på så kan du se över resten av fastigheten. Byt ut gamla pannor. Ju mer du håller efter huset ju mer bevarar du husets värde.

Justera takpannorna i tid

Jobba undan saker undan för undan. Byt ut det som är trasigt. Om taket är trasigt så kan det läcka in. Sådant får ju inte hända.

Underhåll din fastighet. Experter kan hjälpa dig. De flesta firmor brukar vara villiga att hjälpa till.

Mossa på takpannor kan stå dig dyrt

Planera vad du ska göra innan du gör det. När du har mossa på takpannor måste du komma åt ordentligt. Ta bort mossa på tak innan det är för sent.

Kanske är det bäst att anlita en professionell firma ändå? Svälj stoltheten helt enkelt.

Gå lugnt och metodiskt till väga. Informera alla som kan vara i huset.